Wat zijn de regels bij ziekteverzuim?

We hebben allemaal wel eens een verkoudheid te pakken. Hierdoor moet je je soms ziekmelden op werk. Erg vervelend, maar dit gaat meestal binnen een paar dagen wel weer over. Soms hebben mensen helaas een hardnekkige ziekte te pakken, waardoor ze voor een langere periode niet kunnen werken. In dit geval is het erg handig om te weten wat regels zijn omtrent ziekteverzuim en wat je rechten zijn. Dit leggen wij je graag uit in dit artikel, lees dus snel verder!

Ziek melden

Als je ziek bent, heb je altijd het recht om je ziek te melden. De regels omtrent het ziekmelden verschillen wel weer per werkgever. Deze staan duidelijk vermeld in je arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. Als je hier geen duidelijkheid kan vinden, kun je ook even navragen bij je werkgever wat je rechten zijn.

Bedrijfsarts

In sommige gevallen kan een werkgever van je vragen om naar een bedrijfsarts of arbodienst Preventix te gaan. Dit kan voorkomen bij werknemers die voor een lange tijd ziek zijn, zodat de werkgever wil weten of ze in staat zijn om te werken. Soms twijfelt een werkgever of een werknemer ziek is. In dit geval mogen zij ook een bedrijfsarts inschakelen. Veel mensen willen niet naar de bedrijfsarts, omdat ze denken dat dit weer teruggekoppeld wordt aan de baas. Dit is echter niet het geval, aangezien ze alleen te horen krijgen of je wel of niet in staat bent om te werken.

Verzuim

Mocht een werknemer ziekteverlof krijgen, is deze persoon eigenlijk in ziekteverzuim. De reden dat een medewerker niet kan werken, kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Zo kan de werknemer te maken hebben met oorzaken in werkomstandigheden of privéomstandigheden. Voordat je in ziekteverzuim mag, zal de bedrijfsarts ook de ziekte of oorzaak moeten vaststellen. Hij of zij houdt ook het verbeteringsproces in de gaten en geeft de werknemer advies over hoe het herstelproces goed kan verlopen.