Wat is strategisch adviseren?

  • door

Strategieconsultants adviseren organisaties op onbevooroordeelde wijze bij beslissingen op hoog niveau, waarbij ze diepgaande kennis van de industrie gebruiken om de beste resultaten te leveren. Het is een vorm van managementconsulting, die doorgaans advisering op het hoogste niveau van een bedrijf inhoudt.

Strategieconsultants werken in elke branche, met particuliere en openbare instanties aan een breed scala van kwesties.

Een bedrijf wil bijvoorbeeld geld besparen in een krimpende markt, dus besluit het een van zijn fabrieken te sluiten. Ze willen weten of dit de moeite waard is, welke van hun fabrieken moeten worden gesloten, hoeveel geld het hen zal besparen, hoeveel het hen zal kosten en hoe ze hun toeleveringsketen moeten herstructureren om dit productieverlies te beheersen. – hier komt een strategisch adviseur om de hoek kijken.

Waarom maken organisaties hier gebruik van?


Een voor de hand liggende vraag die bij me opkomt is: “Waarom lossen organisaties deze vragen niet gewoon zelf op?”.

Consultants worden over het algemeen ingeschakeld bij de belangrijke beslissingen die van vitaal belang zijn voor de toekomst van het bedrijf, om ervoor te zorgen dat alle aspecten in overweging worden genomen. Ze kunnen zich volledig wijden aan de vraag die voorhanden is, terwijl leidinggevenden normaal gesproken bezig zijn met de feitelijke leiding van het bedrijf. Consultants bieden ook diepgaande expertise in een bepaalde branche of onderwerp, zoals marktpositionering of herstructurering.

Ook op zoek?


Ben jij ook op zoek naar een adviesbureau publieke sector? In Nederland zijn er niet bijzonder veel van dit soort bureaus die je van een goed advies kunnen voorzien van jouw organisatie. Wij adviseren dus om goed op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en op basis hiervan maak je een beslissing voor het te kiezen bureau. Ook dan gaat kwaliteit vaak boven kwantiteit. Laat je dus goed adviseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *