Wat is re-integratie?

We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat we ziek waren en ons hebben ziekgemeld op werk. Vaak is dit met een paar dagen over en kunnen we voordat we het weten weer aan de slag op werk. Als een werknemer voor een langere tijd ziek is of bijvoorbeeld arbeidsongeschikt wordt verklaard, moet er gewerkt worden aan een effectieve re-integratie. Wil je weten wat dit precies inhoudt? Wij vertellen je er alles over!

Re-integreren

Het is niet fijn als een medewerker langdurig ziek is. Niet voor de werknemer en ook niet voor de werkgever, want hij heeft een kracht minder. Daarom is het goed om er alles aan te doen dat deze werknemer weer snel kan werken. Dit heet dus re-integratie. Dit kan verschillende vormen aannemen. Namelijk: re-integratie eerste spoor en re-integratie tweede spoor. Eerste spoor houdt in dat de werknemer weer in dienst komt bij de huidige werkgever en hier aan de slag gaat in dezelfde functie of een aangepaste functie. Tweede spoor houdt in dat de werknemer niet meer terecht kan bij de huidige werkgever en dus opzoek moet gaan naar een andere werkgever. De huidige werkgever is verplicht om hierbij te helpen. Dit wordt vastgesteld na arbeidsdeskundig onderzoek.

Re-integratietraject

Tijdens het re-integreren kan het zo zijn dat een bedrijfsarts meekijkt en advies geeft over het herstelproces. Verder is het ook goed om een professionele vertrouwenspersoon in te schakelen, bijvoorbeeld via Xs2more. Zij helpen organisaties met zowel eerste- als tweede spoor integratie. Ook weten zij veel over de wetten en regels omtrent integratie en kunnen ze zowel de werknemer als werkgever helpen en voorzien van advies. Verder wordt er gekeken naar uitvoeringen binnen de ziektewet en eigenrisicodrager, maar ook bij ongewenste omgangsvormen en misverstanden. Van het hele re-integratieproject wordt ook verslag gemaakt. Alle stappen en inspanningen worden dan bijgehouden in een dossier.