Wat is manuele therapie?

Veel mensen ervaren problemen aan hun lichaam en gewrichten. Met name nek, schouders, knieën en armen zijn veelvoorkomende pijnplekken. Als mensen hier voor een langere tijd last van hebben, gaan ze meestal naar een fysiotherapeut. Toch kan in sommige gevallen een manueel therapeut je beter van je klachten afhelpen. Maar veel mensen weten niet wat een manueel therapeut doet en wanneer ze naar een manueel therapeut moeten gaan. Hier vertellen wij je graag meer over!

Wat doet een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is iemand die is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van mensen met klachten aan hun wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Een manueel therapeut zal aan het begin van het behandelingstraject dan ook kijken naar de manier waarop je beweegt. Op deze manier kunnen zij door middel van manuele therapie ervoor zorgen dat de gewrichten beter werken en dat je dus ook minder pijn zult hebben bij het bewegen.


Met welke klachten kan ik bij een manueel therapeut terecht?

Je kunt terecht bij een manueel therapeut met meerdere klachten. Bijvoorbeeld als je klachten ervaart aan je hoofd en je nek en als je last hebt van stijfheid. Verder kan het ook zijn dat je last hebt van pijn aan je schouders, bovenrug, onderrug of je heupen. Ook bij blessures, tenniselleboog of kaakklachten bij een manueel therapeut terecht.

Naar de manueel therapeut

Als je klachten hebt, kun je eens contact opnemen met een manueel therapeut. Je ziet vaak dat verschillende therapeuten in één verzamelgebouw gevestigd zitten, zoals bij groepspraktijk Risdaele. Zo kunnen specialisten, indien nodig, je gelijk doorverwijzen naar iemand anders die beter jouw klachten kan behandelen. Controleer van te voren wel even bij je zorgverzekeraar of de kosten gedekt worden en of je zomaar zelf een praktijk mag zoeken. Soms hebben zij zelf al een lijstje met specialisten waar je uit kan kiezen.