Wat betekent Domotica? Wij vertellen het je

  • door

Heb je je altijd al eens afgevraagd wat domotica nu eigenlijk betekent en wat het inhoudt? In deze blog gaan we je er alles over vertellen. Lees dus snel verder!

Een samentrekking

Het woord domotica is eigenlijk een samentrekking. Hiermee bedoelen we dat het woord niet uit één maar uit twee woorden bestaat. Wat betekent domotica dan? Domotica is opgebouwd uit het woord domus, wat huis betekent, en -ica, een toevoeging die wordt gebruikt om de kunst of wetenschap ergens van aan te duiden. Denk bijvoorbeeld aan elektronica.

Slimme huizen

Maar wat betekent die samentrekking dan eigenlijk? Domotica wordt gebruikt als verzamelwoord waarmee slimme toepassingen voor in huis worden bedoeld. Denk aan een videodeurbel of met spraak bedienbare apparaten, maar ook een slimme thermostaat valt onder domotica. Dit soort toepassingen zijn de volgende stap in het moderniseren van de manier waarop we wonen en leven. Domotica maakt veel dingen nog gemakkelijker dan ze al waren. Zo hoef je bijvoorbeeld voor nog maar weinig dingen op te staan, want met domotica is het mogelijk om vrijwel alles vanaf de bank met je smartphone aan te sturen.

Is dat niet erg duur?

Momenteel kan domotica nog wel duur zijn, maar dit verandert snel. De gewone Nederlander koopt nu al voorzichtig zijn eerste domoticasysteem bij de plaatselijke bouwmarkt en de kans is groot dat de rest van Nederlanders snel volgt. Net als met ontwikkelingen zoals de mobiele telefoon zullen er eerst mensen zijn die weerstand bieden, maar uiteindelijk maakt bijna iedereen er wel gebruik van.

Ga jij beginnen met domotica?

Ga jij ook beginnen met domotica nu je een beetje weet wat het is? Sommigen vinden het heel interessant terwijl het anderen niet zoveel doet. We vragen ons af aan welke kant van het spectrum jij staat!